MNB-igazgató: a növekedési hitelprogramot felváltja a piaci hitelezés

Gabler Gergely felidézte, hogy a 2010 után folyósított hiteleknél alacsony a "bedőlési" ráta, ami bankfelügyeleti oldalról kedvező, a gazdaság élénkítése szempontjából azonban azt is jelzi, hogy az utóbbi években a hitelezési ütem jóval az elvárt alatt volt.

A cikk a hirdetés után folytatódik Hozzátette: a bankok akkor látják el gazdasági szerepüket, ha most már merészebben kezdenek hitelezni. Az MNB ezt a szerepet szánja a piaci hitelezési programnak. Ennek keretében a jegybank közvetlenül ad juttatásokat, illetve kedvezményeket a bankoknak, ha teljesítik a piaci hitelezési program keretében tett vállalásaikat. Ezeket a bankok már megtették ez év első negyedében, nyilatkoztak arról, hogy mekkora új összeggel kívánják a kis és közepes vállalkozásokat hitelezni.

Ennek a programnak van egy második eleme is, amelynek keretében az MNB enged részben vagy egészben a bankok számára előírt tőkekövetelményből, a tényleges kkv-hitelek függvényében. Ezzel ösztönzi a jegybank a kis- és középvállalati új hitelek kihelyezését – közölte az MNB igazgatója.

Szerző: MTIOriginal Article