Kezdhetünk aggódni: bezuhant a magyar ipar

2016 márciusában az ipari termelés volumene 4,6 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól – közölte a KSH. Munkanaphatástól megtisztítva a termelés volumene 2,4 százalékkal volt kisebb 2015 márciusához képest.

A cikk a hirdetés után folytatódik A termelés az év első három hónapjában 0,3 százalékkal nőtt. forrás: KSH Az előző hónaphoz viszonyítva a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás márciusban 1,1 százalékkal csökkent.

„Az elmúlt években a magyar feldolgozóipar húzóereje döntően az autóipar volt, mostanra azonban már a Suzuki kivételével teljes kapacitáson termelnek a gyárak” – mondta a Világgazdaságnak Török Zoltán , a Raiffeisen Bank vezető közgazdásza. Emiatt a Mercedes és az Audi gyakorlatilag jelenleg képtelen többet termelni, mint egy évvel ezelőtt, így pedig nincs húzóereje az iparnak sem.

Török Zoltán szerint az ipari teljesítmény azt mutatja, hogy nem a külső kereslettel van baj, hanem a hazai termeléssel. „Már az év elején is látszott, hogy az autóiparban kezd kifulladni a lendület” – emelte ki a szakértő, aki szerint most már nem lehet azt mondani, hogy csak egy-két hónap rossz adatáról lenne szó, hiszen már megint negatív meglepetést okozott a termelés.

Havi alapon az ötödik egymást követő hónapban mért visszaesést a KSH, és kedvezőtlen jel, hogy hosszú idő után az éves index is negatívba fordult.

„A baj az, hogy a többi ágazat nem tudja átvenni az autóipar szerepét” – fejtette ki Török Zoltán. Kiemelte, hogy az Audi fejleszt, és a Mercedes is bejelentett egy beruházást, de ezzel már nem fog olyan magas szintre visszatérni az ipar növekedési üteme, mint korábban.

Suppan Gergely , a TakarékBank vezető közgazdásza azonban ennél optimistább. "Az ipari termelés visszaesést elsősorban a járműgyártás csökkenő termelése okozza, amit átmeneti tényezőnek tartunk" – emelte ki. Ugyanis két, hazánkban gyártott meghatározó modell az év első hónapjaiban ráncfelvarráson esett keresztül, így az érintett két hazai autógyár termelése átmenetileg visszafogott lett, de amint a frissített modellek elérhetőek lesznek, az ipari termelés és a megrendelések meredeken gyorsulhatnak – vélekedett Suppan.

Tavaly 7,5 százalékkal nőtt az ipari termelés összességében, most az első három hónapban 0,3-nál tartunk, de Török Zoltán szerint egyelőre bizakodhatunk, hogy valamivel 5 százalék alatti éves átlagos bővülést elér a hazai ipar. „Ha viszont a következő hónapokban sem jön meg a lendület, akkor nagyobb a baj, és lefelé kell módosítani az előrejelzéseket” – mondta a Raiffeisen Bank vezető közgazdásza.

Szerző: VG OnlineOriginal Article