ÁSZ: egy törvényi előírásnak nem felel meg a költségvetési tervezet

A költségvetési javaslat megfelel az Alaptörvényben meghatározott államadósság-szabálynak, valamint egy előírás kivételével a költségvetésre vonatkozó jogszabályi előírásoknak – állapította meg az Állami Számvevőszék. Az Országgyűlésnek átadott véleményében az ÁSZ rámutat: a tartalékok több elemű rendszere, valamint a Kormány költségvetési átcsoportosítási lehetőségeinek bővítése javítja a költségvetés végrehajtásának biztonságát és rugalmasságát, a feltárt kockázatok kezelését, a bevételek és kiadások hármas csoportosítása pedig növeli a költségvetés átláthatóságát.

A cikk a hirdetés után folytatódik Az ÁSZ megállapította, hogy a törvényjavaslat előkészítése, összeállítása, szerkezete és tartalma megfelel a vonatkozó jogszabályi előírásoknak.

A törvényjavaslat megfelel az Alaptörvényben meghatározott államadósság-szabálynak. A kormányzati szektor strukturális egyenlegének számított mértéke kedvezőtlenebb a középtávú költségvetési hiánycélnál, ami a stabilitási törvényben előírtak ellenére nincs összhangban a középtávú költségvetési cél elérésével, ez azonban nem jelent kockázatot a költségvetés végrehajthatósága szempontjából.

Az ellenőrzött bevételi előirányzatok 99,9 százaléka megalapozott, 0,1 százaléka részben megalapozott, az ellenőrzött kiadási előirányzatok 99,2 százaléka megalapozott, 0,5 százaléka részben megalapozott és 0,3 százaléka nem megalapozott. Az ellenőrzés kockázatosnak ítéli meg 5,6 milliárd forint összegű bevételi előirányzat teljesülését, valamint megállapította annak kockázatát, hogy egyes kiadások összesen 62,7 milliárd forint összeggel meghaladják a tervezett előirányzataikat, ennek kezelésére a tartalékok lehetőséget biztosítanak.

Véleményében az ÁSZ felhívta a figyelmet, hogy a költségvetési cél teljesülése szempontjából általános kockázatot jelent, hogy a kiadási előirányzatok 53,3 százaléka úgynevezett felülről nyitott, azaz törvénymódosítás nélkül túlléphető előirányzat. Valamennyi ilyen előirányzat tételes ellenőrzése alapján az ÁSZ négy előirányzatról állapította meg, hogy azokat nem kellő megalapozottsággal tervezték meg.

A 2017. évi törvényjavaslat a központi alrendszer hiányát 1166,4 Milliárd Forintban állapítja meg, amely a nullszaldósan tervezett működési költségvetés mellett a felhalmozási költségvetés 472,4 milliárd forintos és az európai uniós fejlesztési költségvetés 694,0 milliárd forintos tervezett hiányából tevődik össze. Ez az uniós módszertan szerint 2,4 százalékos hiánynak felel meg. A törvényjavaslat adatai szerint 2017. év végére a GDP arányos államadósság-mutató 71,9 százalékra mérséklődik, amely a 2016. év utolsó napján várható 73,5 százalékhoz képest 1,6 százalékpontos csökkenést mutat.

Szerző: VG OnlineOriginal Article