Sok vállalkozást ellehetetlenítene a 100 százalékos vasárnapi pótlék?

Az elmúlt napokban több nyilatkozat is napvilágot látott, mely azt indítványozta, hogy a munkaadók javaslatára 100 százalék legyen a vasárnapi pótlék – írja az Országos Kereskedelmi Szövetség közleményében.

A cikk a hirdetés után folytatódik

A vasárnapi zárva tartás időszakában kizárólag az öt szabadon választható (közöttük a négy adventi) vasárnap volt kötelező a 100% pótlék, minden más esetben (például a benzinkút, piac, vásár, pályaudvarok értékesítő helyein) csak 50%-ot kellett fizetni, tehát kétféle pótlékot írtak elő a jogszabályok.

Az április 16-án hatályba lépett, a régi szabályoknak megfelelő előírások alapján 50% a vasárnapi pótlék, ugyanúgy, mint régebben. A Kúria állásfoglalása alapján azonban a bevásárlóközpontoknál ez nem kötelező (mivel a bevásárlóközpont rendeltetése szerint tarthat nyitva vasárnap, ugyanúgy, mint például a vendéglátóhely, ahol ugyancsak nincs vasárnapi pótlék) – írja az OKSZ.

A jelenlegi számítások szerint az 50% vasárnapi pótlék terhe 25-30 milliárd forint. Figyelemmel arra, hogy 2015-ben jelentős mértékben emelkedtek a bérek a kereskedelemben, az alkalmazottak végül visszakapták a vasárnapi pótlékot, a zárva tartási szabályok ellenére is.

A vasárnapi pótlék 100%-os mértéke 50-60 milliárd forint terhet jelentene, azzal, hogy ezt már számos vállalkozás nem tudná kifizetni. A 100% vasárnapi pótlék sok vállalkozás számára lehetetlenné tenné a vasárnapi nyitva tartást, sokakat pedig arra kényszerítene, hogy más költségeket faragjanak le, így a cafeteria is áldozatul eshet.

Az OKSZ az ágazat valamennyi munkavállalóit és munkaadóit képviselő szervezeteinek egyeztetése alapján lát lehetőséget arra, hogy közösen megvizsgálják, hol célszerű megváltoztatni a vasárnapi munkavégzés szabályait.

Szerző: Világgazdaság OnlineOriginal Article