Őszi hideg van, de nyitnak a strandok

A szeszélyes májuselő nem kedvetleníti el a turizmusból és strandokból élőket, reményeik szerint olyan szezon elé néznek, amilyen csak a hőskorban volt. Furcsamód a terrorizmustól való félelem miatt optimisták. A Iszlám Állam terrorszervezet nemrég bejelentette, hogy robbantani fognak a népszerű és zsúfolt európai tengerparti nyaralóhelyeken.

Grafikonunkon az a szomorú tény látszik, hogy noha lesz strand, az időjárás egyáltalán nem szolgálja az önfeledt pancsolásról szőtt terveket

Magyarország és a Balaton, a többi tavunk, illetve a vidéki fürdővárosok aligha célpontjai a fanatikus terroristáknak. Aki fél a terrortámadástól, itthon nyaral – következtetnek a szakértők. Ezért is népszerűsítik idén a Balatont a legbiztonságosabb nyaralóhelyként az idegenforgalmi szervezetek.

A legendásan hideg vizű Csillaghegyi strandon mindenkinek ezer forint a belépő

Hoffmann Henrik, a Balaton Turizmus Szövetség elnöke például azt mondta egy konferencián: nem annak örülnek, hogy a nyugat-európai terrortámadá­sok miatt­ többen jönnek idén a Balatonra, jobb lenne, ha azért jönnének, mert itt jó nyaralni.

Varga Dani Barbara, a balatoni régió marketingigazgatója olyan jelzéseket kapott utazási irodáktól, hogy nagyobb a belföldi nyaralóhelyek iránti érdeklődés, mint a korábbi években, és ebben szerepe lehet a külföldi terrortámadások miatti félelemnek is.

A Dagály megszépülve várja a látogatókat, 1900 és 2000 forintért

Egyelőre csak annyi biztos, hogy az időjárástól nem félnek az üzemeltetők, ugyanis a legtöbb balatoni strand megnyitja kapuit e hét vé­gén. Fizetni június közepéig sehol nem kell. Ahol beteszik a lépcsőket, ott akár fürdeni is lehet, már akinek lesz hozzá kedve. A mostoha időjárási körülményeket tekintve a bevállalós, például a szakadó esőben is szívesen túrázó Pártai Lucia meteorológus biztosan kihagyja a strandolást.

– Legfeljebb sétálnék a parton, de azt is inkább szombaton, akkor 20 fok és sok napsütés ígérkezik többfelé. Vigyázat, a déli órákban már le lehet égni! Vasárnap viszont több lesz az eső, és a szél is fúj – figyelmeztetett az időjós.

A városi strandok is országszerte várják a vendégeket. Budapesten ha törik, ha szakad, ha havazik, május 1-jén minden évben felhúzza a rolót a Dagály és Palatinus. Most már szombaton kezdenek. Pedig mindkét strandon javában dolgoznak még a gépek. A Palán felújítják a főépületet, úgy, hogy később majd beépíthessenek az alagsorba egy wellnessrészleget. Megújulnak az öltözők, befedik a termálmedencét, így majd egész évben nyitva lehet a fürdő. A Dagályban az úszóközpont építése ­miatt kell nélkülözni a gyerek- és tanmedencéket. A felfordulás miatti kellemetlenségekért cserébe nem emelnek árat idén – majd kiderül, elég lesz-e ennyi kárpótlás a vendégeknek. A Csillaghegyi, Római és Pünkösdfürdői strandokon 100 forinttal emelkednek a belépők árai. Csillaghegy idén is alighanem az ország egyik legolcsóbb strandja lesz az 1000 forintos belépőjével.

Ennyiből strandolhatunk indén

Tavaly egyébként 40 millió darab belépőjegyet váltottak a vendégek, és így összesen 80 milliárd forintot hagytak a strandok és fürdők kasszái­ban. Ennyi pénzből kijön a 3-as metró felújításának háromnegyede vagy épp kétszer is lecserélhetnénk belőle a nagykörúti villamosokat, esetleg új járműveket lehetne venni a 2-es és a 4-es metróra. Nyolc új metróállomást vagy 20 felcsúti stadiont is lehetne építeni ennyi pénzből.

A megszokott strandolós ételek

Jöhetnek a vendégek a büfébe

Eső ide, szél oda, nyitnak az első balatoni büfék is. Balatonszemesen egész héten erre készült Gelencsér Adél és testvére, Gelencsér András is.

Gelencsér András nagy elánnal készülődött büféjénél a szezonra

Prognózisuk szerint idén változás kezdődik a balatoni gasztronómiában: teret követel a friss alapanyagokból készült drágább, ugyanakkor jobb minőségű és táplálóbb ételválaszték, az úgynevezett street food. Köztük a tisztán marhahúsból készülő minőségi hamburger, a saláták, illetve a grillezett húsokat tartalmazó szendvicsfélék, például a panini. A hekk mellett minden bizonnyal más halak is megjelennek az étlapon. A halászlét illetően a harcsa már el is orozta a vezető helyet a pontytól.