Megint néhány méterre manőverezett egy orosz vadászgép az amerikai felderítő mellett

Az Egyesült Államok európai parancsnokságának stuttgarti adatai szerint az eset pénteken történt. A Balti-tengeri térségében tartózkodó két amerikai védelmi tisztségviselő közölte, az amerikai RC-135 típusú felderítő repülőgép rutinrepülést végzett nemzetközi vizeken, amikor a SZU-27-es orosz vadászgép kevesebb mint tíz méterre megközelítette.

Az orosz vadászgép mindössze néhány méterre manőverezett a felderítőtől /Fotó: AFP

Bill Urban, a Pentagon szóvivője hangsúlyozta, egyetlen pilóta nem biztonságos és nem professzionális magatartása is országok közötti feszültség szükségtelen fokozásához vezethet. "Az elmúlt évben több incidens is előfordult, amikor orosz katonai repülőgépek komoly biztonsági aggodalmakat keltve más, levegőben vagy tengeren közlekedő járművek közvetlen közelébe repültek, és nagyon aggasztónak tartjuk az efféle viselkedést" – szögezte le Urban.

Április közepén ugyancsak egy SZU-27-es orosz nehéz elfogó vadászrepülőgép mindössze 15 méterre közelített meg egy RC-135-ös amerikai felderítő katonai repülőgépet. Ezt megelőzően egy orosz Szu-24-es bombázó vészesen megközelítette a Balti-tengeren hajózó Donald Cook rombolót.

John Kerry amerikai külügyminiszter veszélyesnek és provokatívnak minősítette az orosz harci repülőgép manőverét, és felhívta a figyelmet arra, hogy a katonai erő használatára vonatkozó szabályok szerint a romboló akár le is lőhette volna az orosz gépet. Az orosz védelmi minisztérium álláspontja szerint a Szu-24-es tiszteletben tartotta a biztonsági előírásokat.