Érzékeny szinten az indexek

Februári mélypontjáról már 16 százalékot emelkedett az amerikai S&P 500, és a világ többi részvénypiacán is eltűnni látszik az év eleji világvége-hangulat. Közben viszont a világgazdasági lassulás is egyre jobban látszik, és a profitok csökkenésében is megnyilvánul. Ilyen környezetben általában nehezen tudnak emelkedni a papírok, de az alacsony hozamkörnyezet miatt komolyabban esni sem tudnak – mondta a Világgazdaságnak Zsiday Viktor, a Plotinus Nyrt. elnöke. Két-három hónap emelkedés után minden piaci szereplő nagyon optimista, ha pedig esnek az árak, akkor mindenki nagyon pesszimista lesz. De igazából csak ingadoznak a részvénypiacok. Az S&P 500 leginkább sávozik, az összes többi tőzsde – Európa, Japán, a feltörekvők – eső trendben van. Ez egy lecsúszó sáv, amelynek most a teteje felé vagyunk – mondta Zsiday, aki korábban arra számított, hogy a profitcsökkenés medvepiacot okoz, de most inkább ingadozást vár.

Az USA-ban a részvény-visszavásárlások tartják magasan az indexeket, a lakossági és az intézményi befektetők eladnak – mutat rá Móró Tamás , a Concorde stratégája. A másik támaszt a Bank of Japan jelenti, amely veszi a japán részvényeket, miközben a külföldi befektetők ott 50 milliárd dollár értékben adtak el. Lehet, hogy ennek egy részéből máshol vettek részvényeket, ami segít megtámasztani a piacokat.

A cikk a hirdetés után folytatódik A fundamentális kép közben messze nem szívderítő. Több rossz technológiai jelentés gyengítette a Nasdaqot, de a szélesebb piacnál ezt más kompenzálta, például az olajszektor emelkedése. Új kibocsátás alig volt idén, miközben az utóbbi időben az S&P 500-komponensek 30 százalékánál legalább 4 százalékkal csökkent a részvényszám (a visszavett saját részvényeket a cégek bevonják, ezzel javulnak a részvényenkénti mutatóik). A visszavásárlásokat segíti, hogy az utóbbi hetekben mintegy 200 bázisponttal csökkentek a magas hozamú vállalati kötvények hozamai, vagyis a cégek könnyebben tudnak hitelhez jutni.

Ahogy az olajár megy fel, a feltörekvő piacokra megy vissza a pénz, és ebből a BUX is profitál – emlékeztetett Móró. A magyar egyensúly és növekedés ráadásul jó, a feltörekvő országok felső szegmensében van most. A lengyel piacot nem kedvelik, továbbra is súlyoznak át ide. Ha az olajár stabil marad, akkor – profitrealizálásokkal tarkítva – a feltörekvő piacokon is kitarthat az optimizmus.

Technikailag még jöhet emelkedés

Technikai szempontból az amerikai és a német részvénypiac grafikonja is egy trendfordító alakzatban van, az S&P 500 esetében már kiépült a fej és vállak formáció – mondta Háda Bálint elemző. Ahhoz, hogy érdemi további emelkedés legyen, a mindenkori csúcsot meg kellene haladni 2136 pontnál. A 2030-as szint alatti zárás viszont azt valószínűsítené, hogy ismét elindul egy csökkenés, ennek a veszélye nem oszlott el. A DAX hosszabb távú grafikonján is kirajzolódik a fej és vállak formáció, az index
10 660 pontnál ütközhetne ellenállásba, ezt az értéket a következő három-négy hétben elérheti a DAX. A túladottságot/túlvettséget jelző indikátorok alapján viszont egyik nagy index sem tekinthető túlvettnek, vagyis lehet tere az emelkedésnek. A BUX esetében viszont ugyanez az (RSI) indikátor sokkal inkább azt mutatja, hogy közel lehet a tető. Önmagában a BUX technikai képe pozitívabb, mint akár a DAX-é, akár az S&P 500-é. Itt ugyanis nincsenek trendfordulást jelző formációk, az index 2015 óta emelkedő trendcsatornában mozog – fölmehet akár 30 ezer pontig is.
Szerző: Molnár GergelyOriginal Article