400 milliót bukik az NB I kiesője – A Vasas vagy a Puskás lesz az?

Az újonc Vasas az MTK ellenében Dunaújvárosban, az Orbán Viktor (52) miniszterelnök által alapított Puskás Akadémia pedig Felcsúton, a Budapest Honvéd ellen próbálja meg kivívni a bennmaradást. A korábbi években a másodosztályba süllyedő gárdáknál 200 millió forintos mínuszt jelentett a költségvetésben a kiesés, ám ez most minimum a duplájára nőtt.

– A létszámcsökkentésnek, a Magyar Labdarúgószövetség premizálási rendszerének, azaz a győzelmek, a döntetlenek és a fiatalok szerepeltetésének a jutalmazása miatt, illetve a tévés meccsek után járó összegeknek, valamint a Szerencsejáték Zrt. szponzori szerződésének köszönhetően­ jóval több központi támogatás jutott a klubokhoz ebben a szezonban. A 300-400 milliós bevétel több kiscsapat esetében szinte az egész éves költségvetést lefedte – vázolta a Blikknek Szabados Gábor (38) sportközgazdász. – Hogy melyik egyesületnek mennyire fáj anyagilag a kiesés, az függ attól, hogy milyen szinten felelt meg az MLSZ által támasztott feltételeknek. Meglátásom szerint a Vasas inkább, a Puskás Akadémia kevésbé támaszkodott a szövetségi juttatásokra.

Az MLSZ az NB II-ben is oszt pénzeket, de ezek elenyészők az élvonalbeli díjazáshoz képest – az élvonalban még a kiesőknek is 100 millió forint jár, de a tévés pénzekből is befolyt a Vasasnak és a Puskásnak 15 millió körüli összeg az alanyi jogon járó 33 millión felül. A bajnokság névszponzorációjából további 15-15 milliót kaptak a klubok.

A kiesés a szponzorokat is elriaszthatja, ez a Puskás eseté­ben nem számottevő, hiszen ott nem üzleti alapú a támogatás. Kérdéses lehet, hogy a PAFC-nál miként látják a jövőt, az esetleges búcsú után végre ténylegesen akadémiaként funkcionálva, a fiatalokra építenek egy csapatot, vagy továbbra is légiósokkal tűzdelik teli a gárdát.

A Csányi Sándor elnök vezette MLSZ több 100 millió forinttal jutalmazza az NB I szereplőit

Így döntenek pontegyenlőségnél

Azonos pontszám esetén a sorrend így dől el az NB I-ben: 1. több győzelem, 2. gólkülönbség, 3. több rúgott gól, 4. az egymás ellen játszott bajnokik pontkülönbsége, 5. az egymás ellen játszott bajnokik gólkülönbsége, 6. az egymás ellen játszott bajnokikon az idegenben lőtt több gól, 7. a bajnokság fair play értékelésében elért jobb helyezés, 8. sorsolás.