Valóságos üzleti csoda

Nem aprózza el a HTC, a tajvani technológiai cég százmillió dolláros programot indít a virtuálisvalóság- (VR) fejlesztések felgyorsítására. Az összegből létrehozott Vive X olyan startupokat segít, amelyek VR-eszközöket vagy -alkalmazásokat készítenek, és nemcsak ezek létrehozását, de piacra dobását is felpörgetnék a kezdeményezéssel. Az első Vive X-irodát Pekingben hozzák létre, de később Tajpejben, Tajvan fővárosában és San Franciscóban is nyitnak képviseletet, sőt a jövőben más régiókban is megjelenhetnek.

A cikk a hirdetés után folytatódik A HTC a közelmúltban dobta piacra saját VR-eszközét, a Vive-ot, a Valve nevű videojáték-fejlesztő céggel közösen megalkotott készülék első kritikái pozitívak voltak. A társaságnál azzal számolnak, hogy a következő években robbanásszerű fejlődés lesz majd a virtuálisvalóság-megoldások területén. Ez, figyelembe véve, hogy mennyi nagy technológiai cég fordít egyre nagyobb figyelmet erre a technológiára – például a Sony, a Samsung, a Microsoft vagy éppen a Facebook –, nem merész jóslat. Ugyanakkor a Vive kínai főnöke, Wang Tsung-ching egy jóval merészebb prognózist is megfogalmazott: szerinte ugyanis a VR-eszközök és alkalmazások piaca négy év múlva nagyobb lesz, mint az okostelefonoké.

A héten az IDC is kiadott egy előrejelzést arról, hogy mi várható a virtuális- és kiterjesztettvalóság- (AR) eszközök piacán a következő években. A társaság adatai szerint az idei tízmillióról 2020-ra több mint 110 millióra nő a világszerte értékesített ilyen készülékek száma. Ez a mennyiség azonban messze elmarad a milliárdos okostelefonpiactól, igaz a VR- és AR-eszközök átlagára egyelőre jóval magasabb, mint a mobiloké.

Az viszont már most látszik, hogy gyors fejlődés jön ezen a területen a következő években. Ezzel kapcsolatban Injong Rhee, a Samsung szoftver- és szolgáltatásfejlesztési részlegének vezetője igen izgalmas megjegyzést tett. A társaság San Franciscóban rendezett fejlesztői konferenciájának nyitóelőadásán szerdán ugyanis egy, a Star Trek-filmekben megismert holofedélzet elkészítésének lehetőségét vetette fel. „Belépünk a holofedélzetre, és ténylegesen ott vagyunk egy virtuális világban, kapcsolatba kerülhetünk virtuális tárgyakkal, mintha csak ott élnénk. Ezt a fajta élményt próbáljuk megteremteni mi is a VR-sisakjainknál” – mondta el Injong Rhee.

A Samsung munkatársa hozzátette, hogy napjaink virtuálisvalóság-eszközei még nem állnak készen arra, hogy ilyen élményt nyújtsanak. Túl nehezek, néha a képminőség nem megfelelő, hatalmas számítási kapacitásra van szükségük, a vezetékek pedig korlátozzák a felhasználókat a mozgásban. A vállalat a jelenlegi fejlesztéseinek során arra törekszik, hogy ezeken a területeken előrelépjenek, Injong Rhee közlése szerint olyan eszközön is dolgoznak, amely nem csak telefonnal, valamint vezetékek nélkül is használható.

Szerző: Kalocsai ZoltánOriginal Article