Toroczkai végül igent mondott Vona Gábornak, jelölik Jobbik-alelnöknek

szerző:

MTI / hvg.hu

A három megöresedő alelnöki posztra a Jobbikban Vona Gábor Toroczkai Lászlót, Fülöp Eriket és Janiczak Dávidot jelölte.

Janiczak Dávid Ózd, Fülöp Erik Tiszavasvári és Toroczkai László Ásotthalom polgármesterét nevezte meg Vona Gábor, a Jobbik elnöke a párt megüresedő alelnöki posztjaira saját jelöltjeként.

Az ellenzéki pártvezető az internetes N1 televízió Vona7 című pénteki műsorában közölte döntését a másfél hónap múlva esedékes tisztújítással kapcsolatban. Kiemelte, hogy Volner János, Z. Kárpát Dániel és Sneider Tamás jelenlegi alelnökök munkájára továbbra is számít az elnökségben.

Jelöltjeiről szólva azt mondta: a "győztesek elnökségét" szeretné létrehozni. Kifejtette: Janiczak Dávid képes volt többséget biztosítani maga számára az ózdi képviselő-testületben és a várost fejlődő pályára állítani, míg Fülöp Erik harmadjára szerezte meg az emberek bizalmát Tiszavasváriban, ahol a Rend és tisztesség program révén elkezdett "virágozni" a település.

Vona Gábor Toroczkai Lászlóról szólva elmondta, hogy – noha egyetértett terveivel – kétszer is nemet mondott neki a felkérésre, azonban harmadjára végül igent mondott.

A Jobbik elnöke sikertörténetként hivatkozott Ásotthalomra, ami szerinte egy rossz állapotú, konfliktusokkal terhelt település volt, Toroczkai László azonban második ciklusát 100 százalékos támogatottsággal kezdhette meg. Értékelése szerint ez bizonyíték arra, hogy különböző ideológiával rendelkező emberek közé is lehet hidakat építeni és meg lehet győzni arról, hogy a Jobbik programja a legjobb számukra.

A Jobbik elnöke megjegyezte, tudja, hogy a tagság körében nemtetszést váltott ki, hogy három jelenlegi alelnök újrázását nem támogatja, ugyanakkor döntését átgondolta és mind a kongresszuson, mind 2018-ban vállalja érte a felelősséget. A tisztújítást bizalmi kérdésnek minősítette, kifejtve: amikor róla szavaz a tagság, ezzel a "csomaggal" kell számolnia. Megismételte, hogy nem akar mindenáron elnök lenni.

Méltatta, hogy Szávay István alelnök – aki bejelentette, nem indul újra a tisztségért – belátta, hogy döntése nem ellene, hanem valamiért született.

Toroczkai László korábban egy Facebook-posztban azt írta, Vona Gábor pártelnök felhívta őt, hogy vállalja az alelnökséget, de ő nemet mondott. Utóbb úgy pontosította, hogy "még őrlődik", hogy vállalja-e a posztot.

Vona a múlt héten jelentette be, hogy nem akar radikális politikusokat látni a Jobbik elnökségében, ezért megválik Novák Előd, Apáti István és Szávay István alelnököktől.