Matolcsy nem mond le

Fel sem merül olyan körülmény, amely indokolttá tenné Matolcsy György jegybankelnök távozását – válaszolta a Világgazdaság kérdésére a Magyar Nemzeti Bank (MNB) azt követően, hogy Orbán Viktor miniszterelnök is kiállt mellette. A jegybank alapítványai 600 millió forinttal támogatták a Vs.hu-t és az Origót kiadó New Wave Kft.-t, amely Matolcsy unokatestvéréhez, Szemerey Tamáshoz köthető. A Pallas Athéné alapítványok kormányközeli vállalkozókkal is szerződtek – derült ki az alapítványok múlt pénteken közzétett adataiból.

A cikk a hirdetés után folytatódik Az MNB a botrány múlt pénteki kirobbanása után lapunk kérdésére válaszolva még csak óvatosan utalt arra, hogy Matolcsy nem tervezi a távozását. Akkor azzal érveltek, hogy „az alapítvány megalapítását és bírósági bejegyzését követően egy önálló jogi személyiséggel rendelkező szervezet, amely független az alapítójától, és amelynek ügyvezetését a kuratórium látja el”. Ezt most is felhozta az MNB, ám – mint ahogy a Világgazdaság megírta – Matolcsy egyben a Pallas Athéné Domus Animae (PADA) alapítvány kuratóriumának elnöke, így nem volt nehéz eljuttatnia a pénzt a kiválasztott cégekhez.

Ha Matolcsy nem mond le önként az MNB alapítványai miatti botrány láttán, akkor csak abban az esetben lehetne elmozdítani, „ha már nem felel meg a feladatai ellátásához szükséges feltételeknek, vagy ha súlyos kötelezettségszegést követett el”. Ezt írja elő az EU-tagországok központi bankjai által alkotott Központi Bankok Európai Rendszere és az Európai Központi Bank alapokmánya, amelyet a hatályos magyar jegybanktörvény is alkalmaz.

Azt az alapokmány nem részletezi, mi tekinthető a feladatok ellátásához szükséges feltételeknek való meg nem felelésnek. Ám a Népszabadság értesülése szerint az Orbán Viktorhoz közel álló politikusok az MNB monetáris politikáját helyesnek és sikeresnek tartják, amiből az következik, hogy Matolcsy hozzáértését a miniszterelnök aligha kérdőjelezi meg.

Így marad a másik feltétel, a súlyos kötelezettségszegés, amelynek mibenlétét az alapokmány ugyancsak nem fejti ki. Így nem tudni, belefér-e ebbe az, hogy a Matolcsy kuratóriumi elnöksége alatt álló PADA 600 millió forintos támogatást nyújtott a Szemereyhez köthető, a Vs.hu-t és az Origót is kiadó cégnek. Emiatt az Együtt kilátásba helyezte, hogy hűtlen kezelés miatt feljelenti Matolcsyt.

Persze, ha a bíróság jogerősen az Együtt javára ítélne, akkor nehezen képzelhető el, hogy Matolcsy a helyén maradhatna. A hűtlen kezelés bebizonyosodása esetén szakadhatna össze ég és föld – vagyis teljesülne az a feltétel, amelynek esetén Orbán Viktor bizalma megrendülne Matolcsy iránt. A jegybanktörvény ugyanis a miniszterelnök kizárólagos jogává teszi, hogy javasolja a köztársasági elnöknek az MNB-elnök felmentését.
Matolcsy ezt azonban a bíróság előtt megtámadhatná, az alapokmány vagy az annak alkalmazására vonatkozó bármely jogi rendelkezés megsértésére hivatkozva. Ezt az eljárást, az esettől függően, az intézkedés kihirdetésétől vagy a felperessel való közlésétől, illetve ennek hiányában attól a naptól számított két hónapon belül kell megindítani, amikor arról a felperes tudomást szerzett.

E passzusra az EKB alelnöke, Vítor Constâncio még 2012 áprilisában hívta fel a második Orbán-kormány figyelmét, annak kapcsán, hogy a kabinet az akkor hatályos jegybanktörvény módosítására tett javaslatot a parlamentnek. Akkor még Simor András volt az MNB elnöke, akit Orbán szeretett volna elmozdítani offshore-vád apropóján, de mivel ezt nem sikerült bizonyítania, nem volt jogalapja ahhoz, hogy a felmentését javasolja. Szerző: VG-összeállításOriginal Article