Letilthatják az Ubert

Letilthatják a jogosulatlan diszpécserszolgáltatást végző személyszállító szolgáltatók honlapját, később pedig okostelefonos applikációját is – ismertette Fónagy János, a fejlesztési tárca államtitkára azt a jogszabálytervezetet, amit várhatóan hétfőn nyújtanak be a parlamentbe, és amelyet még az országgyűlés tavaszi ülésszakán elfogadhatnak. A tervek szerint a jogszabály a kihirdetést követő 30 napon belül, várhatóan július végéig hatályba lépne.

A cikk a hirdetés után folytatódik A 365 napos letiltásokra azt követően kerülhetne sor, ha az érintet szereplő másodjára is megszegte a jogszabálynak a diszpécserszolgáltatásra vonatkozó passzusát. Az Ubert egyszer ezért már megbírságolták 300 ezer forintra – mondta Fónagy, aki úgy tudja, hogy a cég ezt nem fizette be. Ez, vagyis hogy a társaság elismeri-e vagy sem a jogsértést nem lesz gátja a szankció kiszabásának.

A honlap letiltása mindenféle szempontból egyszerűbb, az applikáció korlátozásának lehetősége viszont nagyobb műszaki kihívást jelent majd, ennek lehetőségén viszont már dolgoznak a szakemberek, így várhatóan ez még ebben az évben megoldható lesz. Az applikáció letiltásának technikai felkészülésen túl személyiségi jogokat is be kell tartani – tette hozzá az államtitkár.

Az a személyszállító pedig köteles lesz magával vinni a háttérszerződését, amely alapján például valamely szállodának nyújt ilyen „taxi” szolgáltatást. A szerződés hiányában ugyanis a gépjárművezető 200 ezer forintos bírságra számíthat.

Az említett jogszabály módosítás mellett tovább szigorítják a szankciókat: így például a jogellenesen uberezőket 9 büntető ponttal bírságolják, ismételt elkövetés esetén újabb 9 pontot gyűjthet be a gépjármű vezetője, akitől ezt követően hat hónapra elveszik a vezetői engedélyt. A járművet pedig első alkalom után fél évre, újbóli szabálysértés esetén akár három évre kivonhatják a forgalomból.

Szerző: D. JOriginal Article