Ingyenáram Pécsről

Alaposan megdobja a napenergiával történő hazai áramtermelést az MVM Hungarowind Pécsett átadott létesítménye: míg az országban 2015 végén összesen 110 megawattnyi ilyen kapacitás működött, addig az új tüskésréti beruházás egyedül 10 megawattot képvisel – emlékeztetett Csiba Péter, az MVM elnök-vezérigazgatója. (Ennél is nagyobb, 15 megawattos volt viszont az MVM résztulajdonában álló, többségében a német RWE által ellenőrzött mátrai erőmű tavaly átadott naperőműve.)

A cikk a hirdetés után folytatódik A Hungarowind erőműve speciális abból a szempontból, hogy miközben bővíti a hazai áramtermelést, egyúttal leszűkíti azon felhasználók körét, amelyek a piacon vásárolnak villamos energiát. Létesítménye ugyanis nem jövedelemtermelésre, hanem közcélra jött létre, ami azt jelenti, hogy az áramát közvetlenül azok a közintézmények kapják meg ingyen, amelyek erre korábban sikerrel pályáztak. Közöttük sok a pécsi intézmény. A város azonban még több napenergiát szeretne, ezért Páva Zsolt polgármester bejelentése szerint Pécs létesít majd egy saját, a Hungarowindénél kisebb naperőművet is a Tüskésréten. További tervei vannak az MVM-nek is. Csiba Péter hangsúlyozta, hogy a most átadott projekt beleillik az állami energiacsoport zöldenergiát is előtérbe helyező új stratégiájába. Az MVM-nek eddig is volt szél- és vízalapú áramtermelése, most már a nap is bekerült a választékba. A kör bővülhet annak a megállapodásnak köszönhetően, amelyet a csoport a közelmúltban a megyei városok szövetségével írt alá.

A tüskésréti naperőmű 4,9 milliárd forintos beruházással létesült a pécsi hőerőmű helyreállított zagyterületén. A költségekből 700 millió forintot állt a Hungarowind, a többi uniós és hazai támogatás volt. A létesítmény működési engedélye 2040. december 31-ig szól. Az erőmű 38 632 napelemből áll, ezeknek nagyjából a felét az ausztráliai Gista, negyedét a török Ankara Solar szállította. A maradék, közel azonos arányban, a Kínában és Tajvanon gyártó amerikai Amerisolartól, valamint a spanyolországi központú, a világ számos országában termelő Eurener-csoporttól érkezett. A most átadott után újabb naperőművek is létesülhetnek Magyarországon: a Newergies Kft. egy 5 megawattos projektre készül, a Duna Menti Regionális Vízmű Zrt. pedig összesen közel 8 megawattnyi kapacitást telepítene, igaz, utóbbi „szétszórva”, 25 telephelyén.

Mindenhol süt a nap

A világ egészében lázasan folynak a nap energiáját hasznosító beruházások. „Egy óra alatt annyi energiát sugároz a Földre a Nap, mint amennyi a bolygónk egy egész éves energiaszükséglete” – mutatott rá a közelmúltban a technológiában érdekelt egyik cég, az ABB szakértője. Globálisan tavaly összesen 58,8 gigawatt teljesítményű, vagy 30 paksi atomerőműnyi napelemet telepítettek, ez 2014-hez képest 34 százalékos növekedést jelent. A domináns bővülés főként Ázsiához, ezen belül is Kínához köthető. Európán belül Németországban van a legtöbb, 40 gigawattnyi beépített naperőmű-kapacitás. Bisnode

MVM Zrt. – az elmúlt évek árbevétele

Szerző: B. Horváth LillaOriginal Article