Brutális pénzt oszt szét idén a kormány!

"Változatlanul a kiszámíthatóság és a tervezhetőség jellemzi az idei költségvetést. Az elmúlt hónapok kedvező gazdasági folyamatai jelzik, hogy jelentős többletbevétellel számolhat a büdzsé a korábban tervezettekhez képest" – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium.

A tárca szerint a pénzforgalmi hiány és az uniós módszertan szerinti hiánycél tartása mellett biztosít a kormány közel 500 milliárdos többletforrást – többek között – az oktatásra (91,6 milliárd), külön a szakképzés és felnőttképzés támogatására (17,7 milliárd), az otthonteremtési elősegítésére (50 milliárd), valamint a Modern Városok Programban foglalt (50 milliárd), illetve számos egyéb (pl. infrastrukturális) fejlesztés megvalósítására.

A költés nagyságrendjét érzékelteti, hogy az eredeti terv szerint 700 milliárd forintos hiánnyal tervezte meg a büdzsét a kormány. Az 500 milliárd forintos osztogatás a GDP körülbelül másfél százalékát teszi ki.

"Az év hátra lévő részében előre nem látható kiadásokra és kockázatokra tekintettel a tartalékokat (Országvédelmi Alap, Rendkívüli kormányzati intézkedések) 30 milliárd forinttal emeli meg a kormány. Emellett külön támogatást kapnak az adósságkonszolidációban korábban nem részesült önkormányzatok (12,2 milliárd) is" – írta az NGM.

A cikk a hirdetés után folytatódik A főbb makrogazdasági mutatók változatlanok maradnak: a kormány továbbra is 2,5 százalékos gazdasági növekedéssel és 2 százalékos költségvetési hiánnyal számol.

Hangsúlyozták, hogy az eljárási garanciák betartása mellett a kormány megküldte a törvényjavaslatot a Költségvetési Tanácsnak, s a tervezett módosításokkal szemben a szervezet nem emelt kifogást.

Szerző: VGOriginal Article