A családközpontú magyar kormánynál sem prioritás a gyermekvédelem

Európában minden ötödik gyereknek volt már szexuális erőszakkal kapcsolatos élménye; a gyermekbántalmazás jelen van az összes európai országban is, társadalmi, vagyoni helyzetre és iskolai végzettségre való tekintet nélkül – mondta Lux Ágnessel, az UNICEF Magyar Bizottságának gyermekjogi igazgatója a Hír24-nek adott interjújában.

Emlékezzünk csak vissza, mondta példaként, a 2013-as agárdi esetre: a szülők halálra éheztették másfél éves gyereküket. A család jómódú volt, és mégis. A szegények és gazdagok között csak annyi a különbség, hogy az előbbieken könnyebb rajtaütni, az utóbbiakon ellenben nehezebb, mert jobban össze tudnak zárni,és jobb érdekérvényesítéssel bírnak.

Törvénykezésben jól állunk: 1991-ben a magyar jog részévé tettük az ENSZ Gyermekjogi Egyezményét, 2005 óta pedig a gyermekvédelmi törvényben is tiltják a testi fenyítést.

A gyakorlat azonban jelentősen elmarad a jogszabályokban rögzítettektől.Hazánkban évente tizenötezerbántalmazott gyerek van – a bűnügyi statisztikák szerint. De ez csak a jéghegy csúcsa: ennyi jut el a rendőrséghez, a hatóságokhoz; sokszor viszont négy fal között történik a bántalmazás, és ott is marad.

Úgy tűnik, a mindenkori magyar kormánynál a gyerekjog igazából nem prioritás. Foglalkoznak a családokkal, így-úgy támogatják őket, de a legkisebbek testi-lelki védelmére, a gyerekek jogvédelmére, a megelőzésre, a képzésre, a szemléletformálásra, segítő szolgálatokra jóval kevesebb energiát és pénz fordítanak.

Az UNICEF Magyar Bizottságának legújabb, a felnőttek gyermekbántalmazással kapcsolatos hozzáállását vizsgáló online-felmérés szerint a válaszadók 60 százaléka tisztában van azzal, tudja és érzi, hogy a testi fenyítés igenis bántalmazásnak minősül.

Van azonban 5-6 százalék, aki szerint nem bántalmazás, ha büntetésből nem adnak enni a gyereknek, vagy bezárják valahová. Az érzelmi bántalmazás még mindig elfogadott, minden tizedik válaszadó szerint nem bántalmazás, ha a például a gyereket megszégyenítjük mások előtt.

A lelki-érzelmi bántalmazásnak kevésbé világosak s egyértelműek a határai, az ilyenekre ráadásul nem is feltétlenül derül fény, hiszen nincsenek látható, testi nyomai. Egy alapos verést nehezebb letagadni, mint azt, ha a gyereket büntetésből minden este bezárják a pincébe.